Eger - A sokcsillagos élmény

Időpont: Egész évben

Eger Magyarország egyik legszebb ősi, műemlékekben gazdag városa, mely emberi településre mindig nagyon alkalmas volt. Erre mutatnak a felszínre került régészeti leletek, amelyek az őskortól kezdve a történelem valamennyi korszakát képviselik.

Eger - A sokcsillagos élmény

Tegyünk most egy képzeletbeli túrát Eger látnivalóit górcső alá véve!

  • Város a város alatt

Tudta, hogy Eger alatt 142 km hosszú pincerendszer húzódik? Egerben a Széchenyi utcát róva feltétlenül térjen be az Eszterházy téren a Város a város alatt kiállítást megtekinteni, melyet beválasztottak az ország 7 építészeti csodája közé!

  • Bazilika

A Főszékesegyház Magyarország harmadik legnagyobb temploma, és egyik legjelentősebb klasszicista emlékműve, mely 1831-től 5 éven át épült.

  • Líceum

A Bazilikával szemben található Líceum ma az Eszterházy Károly Egyetem központi épülete, mely több rendezvénynek is otthont ad. Az épületben két múzeum működik: a 140 000 kötettel rendelkező Főegyházmegyei könyvtár, melynek mennyezetén a tridenti zsinatot ábrázoló freskó látható, valamint a Csillagászati Múzeum, ahol 18. századbeli csillagászati eszközök kaptak helyet. A Líceum tornyának tetején található "Eger szeme". A Camera Obsurca felülnézetből mutatja be a belvárost.

  • Érseki Gyűjtemény

Az egri püspökök és érsekek két és fél évszázadának történetét bemutató kiállítása értékes egyházi kincsek, tárgyak, szentségtartók, ereklyetartók, kelyhek, palástok, miseruhák tárháza a Széchenyi utcán található Érseki Gyűjtemény.

  • Vitkovics-ház

Ebben az épületben lakott Vitkovics Mihály szerb származású költő, meseíró, akinek emlékei láthatók az egyik szobában.

  • Tűzoltó Múzeum

Magyarország egyetlen, a város tűzoltóságának történetét az 1900-as évektől korabeli tűzoltójárművekkel és felszerelésekkel, valamint fotókkal bemutató múzeuma.

  • Minaret

Európa legészakabban fekvő török kori emléke, a Minaret 1596 körül, a török megszállás alatt épült. Mintegy 40 méteres magasságával a város egyik legmagasabb épülete. A faragott homokkőből épült torony tetejéhez közel található körerkélyhez (ahonnan nagyszerű a kilátás) 96 keskeny lépcsőfok vezet fel.

  • Gárdonyi Géza Emlékmúzeum

A híres író Gárdony mellől költözött az egri vár mellé. Itt született meg egyebek mellett majd' kétéves munka után az Egri csillagok, a Láthatatlan ember és az Isten rabjai. A házban látható az író többezer kötetes könyvtára - melynek fele francia és német nyelvű -, az íróasztala az írógéppel és számos kézirat, köztük titkosírással készült jegyzetek.

  • Dobó István Vármúzeum

Magyarország leglátogatottabb múzeumának területén több állandó és ideiglenes kiállítás kap helyet. A Gótikus Püspöki Palota a vár történetét hivatott bemutatni, a Panoptikumban az Egri csillagok főszereplőinek életnagyságú viasz szobrait csodálhatjuk meg, a Hősök Termében pedig az 1552-es várvédők névsora, valamint Dobó István eredeti sírköve látható. Sétánk során végigmehetünk a vár alatti erődrendszer, a Kazamaták egy részén is. Gárdonyi Gézát pedig a vár délkeleti részén helyezték örök nyugalomra. A Képtárban megtekinthetjük számos magyar és külföldi barokk festő művét, a Dobó-bástyában pedig "A világ fegyverei - fegyverek világa" című tárlaton a világ fegyvereiről az utóbbi évezredet felölelő áttekintést kapunk. A vár falán végigsétálva csodálatos kilátás tárul szemünk elé.

Vissza a programokhoz

Kiemelt ajánlataink

Húsvéti hosszú hétvége

Pazar húsvéti fogásokkal, finom egri borokkal várjuk kedves Vendégeinket a Húsvéti hosszú hétvégén! Mindezt gyönyörű környezetben, minden igényt kielégítő wellness szolgáltatásokkal az egri bor és wellness fellegvárában!
Foglalható:
2024. márc. 28 - ápr. 01.
(minimum 3 éjszakára)

Gyorsan fogynak a helyek!

Tovább a részletekhez
01
02
03