Eger - A sokcsillagos élmény

Időpont: Egész évben

Eger Magyarország egyik legszebb ősi, műemlékekben gazdag városa, mely emberi településre mindig nagyon alkalmas volt. Erre mutatnak a felszínre került régészeti leletek, amelyek az őskortól kezdve a történelem valamennyi korszakát képviselik.

Eger - A sokcsillagos élmény

Tegyünk most egy képzeletbeli túrát Eger látnivalóit górcső alá véve!

  • Város a város alatt

Tudta, hogy Eger alatt 142 km hosszú pincerendszer húzódik? Egerben a Széchenyi utcát róva feltétlenül térjen be az Eszterházy téren a Város a város alatt kiállítást megtekinteni, melyet beválasztottak az ország 7 építészeti csodája közé!

  • Bazilika

A Főszékesegyház Magyarország harmadik legnagyobb temploma, és egyik legjelentősebb klasszicista emlékműve, mely 1831-től 5 éven át épült.

  • Líceum

A Bazilikával szemben található Líceum ma az Eszterházy Károly Egyetem központi épülete, mely több rendezvénynek is otthont ad. Az épületben két múzeum működik: a 140 000 kötettel rendelkező Főegyházmegyei könyvtár, melynek mennyezetén a tridenti zsinatot ábrázoló freskó látható, valamint a Csillagászati Múzeum, ahol 18. századbeli csillagászati eszközök kaptak helyet. A Líceum tornyának tetején található "Eger szeme". A Camera Obsurca felülnézetből mutatja be a belvárost.

  • Érseki Gyűjtemény

Az egri püspökök és érsekek két és fél évszázadának történetét bemutató kiállítása értékes egyházi kincsek, tárgyak, szentségtartók, ereklyetartók, kelyhek, palástok, miseruhák tárháza a Széchenyi utcán található Érseki Gyűjtemény.

  • Vitkovics-ház

Ebben az épületben lakott Vitkovics Mihály szerb származású költő, meseíró, akinek emlékei láthatók az egyik szobában.

  • Tűzoltó Múzeum

Magyarország egyetlen, a város tűzoltóságának történetét az 1900-as évektől korabeli tűzoltójárművekkel és felszerelésekkel, valamint fotókkal bemutató múzeuma.

  • Minaret

Európa legészakabban fekvő török kori emléke, a Minaret 1596 körül, a török megszállás alatt épült. Mintegy 40 méteres magasságával a város egyik legmagasabb épülete. A faragott homokkőből épült torony tetejéhez közel található körerkélyhez (ahonnan nagyszerű a kilátás) 96 keskeny lépcsőfok vezet fel.

  • Gárdonyi Géza Emlékmúzeum

A híres író Gárdony mellől költözött az egri vár mellé. Itt született meg egyebek mellett majd' kétéves munka után az Egri csillagok, a Láthatatlan ember és az Isten rabjai. A házban látható az író többezer kötetes könyvtára - melynek fele francia és német nyelvű -, az íróasztala az írógéppel és számos kézirat, köztük titkosírással készült jegyzetek.

  • Dobó István Vármúzeum

Magyarország leglátogatottabb múzeumának területén több állandó és ideiglenes kiállítás kap helyet. A Gótikus Püspöki Palota a vár történetét hivatott bemutatni, a Panoptikumban az Egri csillagok főszereplőinek életnagyságú viasz szobrait csodálhatjuk meg, a Hősök Termében pedig az 1552-es várvédők névsora, valamint Dobó István eredeti sírköve látható. Sétánk során végigmehetünk a vár alatti erődrendszer, a Kazamaták egy részén is. Gárdonyi Gézát pedig a vár délkeleti részén helyezték örök nyugalomra. A Képtárban megtekinthetjük számos magyar és külföldi barokk festő művét, a Dobó-bástyában pedig "A világ fegyverei - fegyverek világa" című tárlaton a világ fegyvereiről az utóbbi évezredet felölelő áttekintést kapunk. A vár falán végigsétálva csodálatos kilátás tárul szemünk elé.

Vissza a programokhoz

Kiemelt ajánlataink

Őszi szünet & Halloween

Az idei őszi szünetben jöjjön el hozzánk, töltődjön fel és kapcsolódjon ki családjával meseszép környezetben! Minden igényt kielégítő wellness részleggel, finom vacsorákkal, Halloween uzsonnákkal,  szombatonként borkóstolóval és borbemutatóval várjuk kedves Vendégeinket!

Foglalható:
2023. okt. 27 - nov. 05.
(minimum 2 éjszakára)
Tovább a részletekhez
01
02
03