A kis kápolna

Szállodánk parkolója mellett található az Irgalmas Nővérek Társulatának neogótikus stílusú kápolnája, a csodaszép Mária Szeplőtelen Szíve-kápolna, amely 1903-ban épült. 

A kis kápolna története:

„A nővérek közül mintegy 10 fő nem a beteggondozással foglalkozott. Az ő feladatuk a Szépasszony-völgyben lévő szőlő- és kertművelés, állattartás volt. Innen biztosították a rend tagjainak az önfenntartáshoz szükséges élelmiszerellátást. A Szent Vince alapította rendet (ahogy az összes szerzetesrendet) 1950-ben feloszlatták, a környező földek más kezekbe kerültek, de a kápolna átvészelt minden megpróbáltatást.
A nővéreknek a mai Villa Völgy helyén lévő épület volt az otthonuk a kápolna mögötti területen. A kápolnát hat csodás üvegablak díszíti, mely a három magyar szentet, Erzsébetet, Imrét és Istvánt, valamint a Szent Család tagjait és a rendalapítót, Páli Szent Vincét ábrázolja. A hat ablak, a leghíresebb magyar ablakfestő, [a budapesti] Palka József alkotása, aki a XIX. század végétől a XX. század közepéig dolgozott. Mintegy hatszáz műve maradt fenn, többségük egyházi épületet díszít. A kápolna külső oldalán, a főbejárattól jobbra, üvegfal mögött a megkötözött, tövissel koronázott Jézus szobra látható, mely a rend szimbóluma volt.”
A szépasszony-völgyi kápolna tornyában két harang van. A kisharang alsó átmérője 612 mm, tömege 150 kg körül jár. Díszítései közül, mintegy példaképként a szolgáló szeretetnek, az ülő Jézus előtt térdelő Mária Magdolna került az irgalmasok harangjára. A nagyharang alsó átmérője 752 mm, tömege 200 kg. Szent János apostol és evangélista, az Egri Főegyházmegye védőszentje tiszteletére lett fel szentelve. A nagyharang — kézi meghúzás által — ma is használatban van.
Egyébként mindkét bronzharangot Sopronban, a Seltenhofer Frigyes fiai császári és magyar királyi udvari harangöntők műhelyében öntötték 1903-ban. A Seltenhofer család tagjai több generáción át működtették műhelyüket. A harangöntő gyárat egy 1945. március 4-ei bombázás elpusztította, és a háború után már nem építették, illetve indították újra"
Forrás: https://mindenamieger.blogspot.com

Kiemelt ajánlataink

Felhőtlen nyár

Foglalja le mielőbb nyaralását, vakációzzon az egri bor és wellness fellegvárában! Népszerű tematikus estjeink 2023. nyarán is folytatódnak!
Foglalható:
2024. júl. 14 - aug. 30.
(minimum 2 éjszakára)
Tovább a részletekhez
01
02
03